Fotballabstinenser…

I dag er det 44 dager igjen til Bundesligaen starter,

51 dager igjen til oppstart i Premier League

– og hele 352 dager igjen til VM i Sør-Afrika…

*sukk*

I en ideell verden hadde Bundesligaen og Premier League overlappet hverandre i hver ende, slik at det hadde vært mulig å oppleve god fotball hele året, men, neida – selv fotballspillere skal ha sommerferie. Nå vil enkelte hevde at det spilles fotball her i landet i sommer. Tja, man kan jo kalle det det i alle fall. De spiller i alle fall etter de samme skrevne reglene, men når det gjelder kvalitet… Vel… Det blir i min verden som å sammenligne hjemmelaget pizza med frossenpizza. Man har en del av de samme ingrediensene, men sistnevnte inntar man kun dersom det ikke finnes andre alternativer. Selvsagt finnes det unntak i norsk fotball – på samme måte som at en «Big One» faktisk er spiselig, i motsetning til en «Grandiosa».

Og hvorfor gleder jeg meg til VM? Jo, jeg regner selvsagt med at Norge greier å ta seg videre… Hehe, neida. Hadde Norge blitt med i VM, hadde jeg ærlig talt vurdert å slutte! Med hva? Vet ikke, men ett eller annet… Norge er rett og slett ikke gode nok til å fortjene VMplass.  På FIFArankingen ligger Norge helt nede på 47.plass – og det er kun finaleplass til 32 lag. Hele 13 europeiske lag får plass, men på den europeiske rankingen ligger Norge helt nede på 28.plass. Javisst er det slik at alt er mulig i fotballens verden (i motsetning til den ekle «idretten» hvor de kaster ballen til hverandre i 60 minutter for at seieren så i de aller fleste tilfellene uansett går til det beste laget), men at et lag som Norge skal passere Nederland (FIFA 2) og Skottland (FIFA 22) skal godt gjøres.

Slik situasjonen er nå, er ikke det norske landslaget godt nok til å bli med i sluttspillet. Vanligvis vil man skylde på treneren og bytte ut ham, men med tanke på hva Drillo greide å få ut av nordmennene tidligere, vil vel det argumentet forsvinne nå. Selvsagt kan man hevde at Drillo har tapt seg, men jeg vil likevel ikke skylde på treneren. Jeg vil imidlertid si at de hyppige trenerskiftene landslaget har opplevd har hatt uheldige effekter på spillet.

Hvorfor kan man ikke heller legge skylden på spillerne? Det er jo tydelig at en del av dem er mer opptatt av hvilket hårprodukt de bruker enn av å yte maksimalt på banen.  En del av disse har også blitt sniffet på av diverse toppklubber i utlandet og vil sannsynligvis høste mer heder og ære der enn ved å spille landskamp sammen med grasrota. Dessuten er det nok vanskelig å sette sammen et lag av toppspillere når disse både er spredt utover hele landet – og Europa for øvrig. Sammenligner man spillestilene i England, Italia, Tyskland og Spania, for eksempel, vil man oppleve store forskjeller – og de norske fotballspillerne som lever i en profftilværelse i utlandet, vil naturlig nok tilegne seg denne spillestilen og bringe den med seg inn i landslaget igjen. Hvilket lag ligger øverst på FIFArankingen og vant siste EM? Spania. Det er kanskje et poeng at Spania stort sett bruker spillere fra sin egen liga; samme spillestil både i klubbene og på landslaget. Det samme gjelder for øvrig lag som Tyskland, Italia og England – som alle er blant de seks første på lista.

Uansett – jeg storgleder meg til VM (og EM i 2012 og VM i 2014 osv). Skulle Norge greie å kvalifisere seg til fremtidige mesterskap, vil det selvsagt være en bonus, men ikke dersom de karrer seg til en plass på bekostning av bedre lag. Dessuten er mesterskap uten norsk deltakelse en bonus i seg selv – for når Norge deltar, vil all fokus fra de norske tv-selskapene ligge på hvilken deodorant Carew bruker. Spiller Norge kamp samtidig med Tsjekkia eller Tyskland, vil Norges kamp naturlig nok være førsteprioritet – selv om de to andre lagene sannsynligvis spiller mer sentrale kamper i mesterskapsøyemed. Da sitter undertegnede med skjegget i postkassa og furter – for hvem bryr seg vel om god fotball når de norskeste av alle norske spiller kamp?

I dag er det 44 dager igjen til Bundesligaen starter, 51 dager igjen til oppstart i Premier League og 352 dager igjen til VM i Sør-Afrika… Nedtellingen til sistnevnte begivenhet startet for godt over to år siden for min del, så det går fremover. Jeg gleder meg 🙂

Legg igjen en kommentar