Langrennstalent endelig tilbake i lysløypa

Vi møter langrennstalentet Tove Trondsetås Bjerken på vei hjem etter dagens treningstur i lysløypa i Klæbu. Sola skinner, men det er kuldegrader og antydning til vind, så hun har trukket sin karakteristiske røde Liverpoolbuff godt over hakepartiet. Hun stiller velvillig opp til et kort intervju før hun skal hjem og restituere seg etter et par runder i de, bokstavelig talt, knallharde skiløypene.

“I dag fungerte kroppen godt. Jeg fikk gå mitt eget løp – til tross for noen småproblemer i løypa,” forteller hun. Det er Klæbu IL som har ansvaret for å vedlikeholde løypenettet i kommunen og Trondsetås Bjerken forteller at hun vanligvis er fornøyd med prepareringen. Etter at idrettslaget har fått tak i ny løypemaskin skulle man tro selve lysløypa i hjertet av kommunen hadde førsteprioritet, men slik er det imidlertid ikke. Den kommer i andre rekke etter rundløypa ved Gjenvollhytta i kommunen, men for Trondsetås Bjerken, som er født i en motbakke, blir nettopp denne løypa litt i letteste laget. ”Jeg er innimellom nødt til å kjøre til barndomshjemmet i Selbu for å kunne utføre en skikkelig treningsøkt,” innrømmer hun.

Vi har fått med oss at hun har skiftet utstyrsleverandør i løpet av de siste årene og lurer på hvordan dette har hatt innvirkning på hennes treningsopplegg. “Etter at jeg gikk over til Madshus, har jeg helt klart forbedret teknikken, både i klassisk og fristil,” sier hun – og legger til at det er skiskoene som skaper størst utfordringer nå for tiden. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på det, men sikre kilder har forklart at skitalentet sliter med hyppige gnagsår, noe som hindrer henne i å presse kroppen maksimalt. Når vi konfronterer henne med disse opplysningene, innrømmer hun at dagens treningstur først og fremst handlet om å teste en ny sportstape. Hun vil ikke si hvilket merke hun har testet, men kroppsspråket forteller oss at hun slett ikke er fornøyd.

Både Klæbu og hjembygda Selbu har oppfostret gode skiløpere opp gjennom årene, men det er ikke disse utøverne Trondsetås Bjerken trekker frem som sine forbilder. Hun synes det er vanskelig å plukke ut en bestemt utøver, men nevner at hun lar seg inspirere av Tora Bergers dobbeldans, Northugs fantastiske spurtegenskaper, samt Johaugs talent for å fly bakker. Trondsetås Bjerken ønsker ikke å kommentere hvorvidt hun har kontakt med noen av disse utøverne. Kilder vi har snakket med kan imidlertid avsløre at hun i sine yngre dager hadde Northugs tante som fast frisør.

Langrennstalentet småtripper utålmodig  – og vi skjønner at hun har det travelt med å komme seg hjem for å få tilført kroppen næring. “På såpass korte turer inntar jeg ikke væske underveis,” sier hun – og legger til at hun heller ikke drikker tradisjonelle sportsdrikker og blandinger. De fleste inneholder for mange salter og mineraler – og som selbygg har hun heller aldri skjønt poenget med å blande kaffe med cola. “Jeg foretrekker væske som har et høyt innhold av humle og B-vitaminer,” forklarer hun.

Trondsetås Bjerken lever etter et stramt tidsskjema – og når hun ser på klokka, skjønner vi at intervjuet må gå mot slutten. Det er søndag ettermiddag og vi har derfor en mistanke om hvilke restitusjonsaktiviteter som nå ligger foran henne. “Jeg må inn og skifte til tørt tøy,” sier hun med et smil om munnen. Når vi spør henne om det tørre tøyet er rødt og prydes av et åttetall på ryggen, sier hun: “Ingen kommentar”, plukker opp skiene og småjogger mot det hvite huset som ligger et lite steinkast fra lysløypa.

Legg igjen en kommentar